top of page
Op. Dr. Tolgay Şatana

El Bileği Triangular Kompleksi Sorunları ve Artroskopik Tedavisi


El bileği triangular kompleksi sorunları ve artroskopik tedavisi hakkında bilgi vermeden önce kısaca el bileğinden bahsedelim.

El bileğimiz ön kolun iki kemiğinin (Radyus ve Ulna) eklemlendiği sekiz adet boncuk gibi birbirine bağlı karmaşık bir yapıdan oluşur. Günlük hayatta çeşitli zorlanmalara direnmemizi sağlayan son derece esnek olan bu yapı hemen her yöne hareket ederek elimizin işlevlerini tamamlar.


Ön kol kemiklerinin mimarisini Uzak Doğu yemeklerinde kullanılan çomaklara benzetiyorum. Dirsekte ulna menteşe eklem görevi görürken el bileğinde benzer görevi radyus alır. Dirsekte radyus bir mil gibi kendi etrafında dönerken benzer durumu el bileğinde ulna yapar, adeta birbirlerini çaprazlarlar. Bu şekilde elimize anahtar çevirme, vidalama, kapı kolu açma gibi günlük hayatta kullandığımız hareketleri yapabilecek benzersiz bir işlev kazandırırlar. Hemen anlaşıldığı gibi gerçekte dirsek ve el bilek eklemi birbirlerini bu şekilde tamamlar, ama maalesef sorularını da paylaşırlar.


Söz gelimi, dirsek eklem kırığı geçirmiş isek bu el bileğimizin anahtar çevirme işlevinin bozulma ihtimali yüksektir. Benzer şekilde el bileğinde kısalık yaratan bir yaralanma, dirsek ekleminde zorlanmalara yol açarak erken kireçlenme sebebi olabilir. Son yıllarda el bileği kırıklarında kısalığın kabul edilemeden anatomik düzeltmenin (gerçeğe yakın düzeltme) önemi bu yüzdendir. Kısalık oluşursa el bileği serçe parmağı tarafı (Ulna) yük dağılımında öngörülenden fazla zorlanmalarla yüzleşir. Bu durum Triangular Kompleks (TAK) dediğimiz gerçekten karmaşık kemik-eklem-bağ yapısının yaralanmalara açık olmasına neden olacaktır. Bu kısa bilgilendirmenin gözünüzde canlanması için şekilleri inceleyiniz.


El bileğinde TAK yapısı radyusa göre kısa olan ulnanın ekleme katılımını sağlar, bilek kemiklerini destekler, dönme hareketlerini mümkün kılar. El bileği burkulmalarında TAK risk altındadır. Kırıklarda kemik yaralanmasının yanında TAK yaralanması oldukça sıktır. Doğrudan yaralanabilir, yırtılabilir ya da dolaylı olarak radyus kemiğinin kısalması sonucu ekleme yaklaşan ulna-el bilek kemikleri arasında sıkışabilir (dayanak sendromu).


Artroskopik Tedavisi


Artroskopik Tedavisinde, basitçe TAK yaralanmalarını yırtılma ve sıkışma olarak ayırabiliriz.


TAK yırtılmaları kendi içinde basitçe el bileği gevşekliği-çıkığı (instabilite) yapanlar ve yapmayanlar olarak ayrılabilir.


El bileği sıkışması ya da dayanak (Abutment) hastalığı ise ağrının ön planda olduğu eklem hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir.


Artroskopik eklem cerrahisi ile bu kapıları gözlemleyebiliyoruz. Yaklaşık 1.2 mm çapında bir skop yardımıyla özel bir askı aleti kulanarak sadece kol uyuşturularak bu işlem uygulanabilir.  Artroskopi olmadığı zamanlarda tedavisi için eklemi açıyor ve çoğu zaman makro düzeyde hastalarımıza fayda veremiyorduk. Günümüzde HD optik kamera ve gelişmiş ekipmanları kullanarak son derece pratik tamir yöntemleriyle çıkıları düzeltebiliyor eklem, içinde çalıştırdığımız mikromotor, lazer ve radyofrekans cihazları ile sıkışmaları giderebiliyoruz.


Ağrılı eklemlerle yaşamaktan kurtulun, Hayata Eklemlenin….

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page